Akár 40%-os gáz-megtakarítás

Közel 225 millió forint állami támogatással, összesen mintegy 375 millió forintból újult meg a kórház fűtő és hűtő rendszere az Új Magyarország Fejlesztési terv pályázatán nyert forrásból. Március 12-én történt meg a műszaki átadás.
Az önkormányzat az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Program támogatási rendszer keretében nyert 224.812.500 forint támogatást a „Kalocsa Önkormányzat Kórház-Rendelőintézet központi gőzkazánjának cseréje, a HMV ellátáshoz és a műtőklímák hűtéséhez napkollektorok telepítése, a technológiai gőzellátás korszerűsítése” címen benyújtott pályázatával.
A beruházással kapcsolatban Bormisza Viktor, Városfejlesztési és Üzemeltetési Iroda vezetője, valamint Kanyó Péter, az önkormányzat energetikai referense adott tájékoztatást a március 26-i projektzáró sajtótájékoztatón.
A KEOP-5.3.0/B/09-2009-0040 azonosítószámú projekt 2009-ben nyerte el a támogatást, a kivitelezési munkálatok pedig 2011 májusában kezdődtek el. A kivitelező MaTech Kft-vel 2011. május 9-én került aláírásra a vállalkozási szerződés, akik a következő naptól átvették a munkaterületet és megkezdték a munkálatokat.
A 374.687.500, Ft összköltségű projekt az Európai Unió Kohéziós Alapjából, illetve a hazai központi költségvetési előirányzat vissza nem térítendő támogatásából összesen 60%-os, azaz 224 millió Ft-os támogatással valósult meg. Az önrészhez a Duna-Mecsek Fejlesztési Alapítványtól nyert a város közel 40 millió Ft-ot. E mellet az EU Önerőalaphoz benyújtott pályázat révén az önerőt teljes egészében pályázati forrásból sikerült előteremteni – derült ki Boromisza Viktor tájékoztatásából, aki a projekt előkészítésében és lebonyolításában résztvevők munkáját ezúton köszönte meg.
A program keretében a korábbi, rendkívül régi és elavult, korszerűtlen gőzkazánokra épülő rendszer helyett modernebb, a tetőn elhelyezett napkollektorokkal, valamint hőszivattyúval is kiegészülő, kondenzációs kazánokon alapuló technológiát építettek ki.
A több mint két éven át tartó beruházás során – a kórházat érintő változások, az államosítás, illetve az egynapos sebészet bevezetése miatt – menet közben kellet újragondolni a rendszerrel szemben támasztott igényeket, és eszerint módosítani kellett a megvalósuló műszaki tartalmat.
A rendszer nemcsak a fűtésről gondoskodik, hanem használati meleg vízzel is ellátja a kórházat, emellett a megfelelő pártartalom beállítására is lehetőséget nyújt, valamint a műtők hűtését is megoldja. Ezáltal – a megtakarítás mellett – a komfortot is növeli, javítva az ott dolgozók és az ápoltak körülményeit, és nő a kórház energiaellátásának biztonsága is.

A most kiépült rendszernek köszönhetően rendkívül nagy, az előzetes becslések szerint mintegy 30-35%-os gáz-megtakarítás érhető el – ezt már Kanyó Péter mondta el, ám hozzá tette, ezzel kapcsolatban biztosat csak körülbelül egy év múlva tudnak majd mondani. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a tervező által kalkulált, legfeljebb 35%-os megtakarításnál lényegesen nagyobb megtakarítást sikerül majd elérni. A várakozásokat megalapozzák a próbafűtés eredményei, amelyek során 30-40%-os gázmegtakarítást ért el az intézmény a fűtéskorszerűsítésnek köszönhetően.

forrás: http://kalohirek.hu/hir/kalocsa/2013-03-27/38155/megujult_a_szent_kereszt_korhaz_futesi_rendszere_ndash_akar_40_os_gaz_megtakaritas

2016 újdonság 

 

 

Fujitsu LT SLIM

termékünket

teljesértékű, alternatív fűtésre ajánljuk, üzemhatár -20oC

Legmagasabb A+++  Energiasztály

SCOP: 4.8 (Gázárhoz képest 50% energia megtakarítás) 

 

Loading...